19.12.2013

Mutlu İnsanlar

Kişisel gelişim dizisinin 2. yazısıyla başbaşa bırakıyorum sizi. 



Yıllar önce ortaokuldayken günlüğüme şöyle yazmışım: "Mutlak mutluluk yoktur" Aragon'un "Mutlak aşk yoktur" sözünden yola çıktığım kesin. Sizce mutlak mutluluk var mıdır? Bence yoktur; ama en mutsuz anların içinde bile istersek gülümseyebileceğimiz bir şey bulabiliriz, buna inanıyorum. 

İnsanlar genel olarak 2'ye ayrılıyor; her daim mutluluk için çabalayanlar vs her daim mutsuz olacak bir şey bulabilenler. İkisi de çok zor değil aslında. Mutsuz olmak için de mutlu olmak için de nedenler fazlasıyla var. Bugün ülkenin durumuna bak mutsuz ol vs bugün nefes aldığın için mutlu ol; işte bu kadar basit! 


Mutlu insanların ve mutsuz insanların kalıplaşmış davranış biçimleri var. Mutlu insanların ortak özellikleri ise aşağıdaki gibi; siz hangilerine sahipsiniz ve biliyor musunuz bu davranış biçimlerini özümserseniz mutluluk oracıktan size göz kırpıyor olacak. 


MUTLU İNSANLAR;


Başkalarının Ne Düşündüğü İle İlgilenmezler




Bunu duyunca insan bir duruyor ve öyle şey olur mu canım diyor. Evet öyle şey olur; bazen başkalarının ne düşündüğünü önemseme ve düşünmek sizi yolunuzdan alı koyar. Aslında burada söylenmek istenen kimseyi takmayın, bildiğinizi okuyun değil; ama kendinizle ilgili bir karar alacaksanız ve iç sesiniz buna onay veriyorsa, gönülden istiyorsanız sadece kendinizi dinleyin sadece. Başkalarının ne düşüneceğini kendinizin ne hissettiğinden, ne düşündüğünden daha önemliyse orada sorun vardır ve orada mutlaka bir mutsuzluk söz konusudur. 

Başarılarının Kanıtı İçin Başkalarının Övgülerine İhtiyaç Duymazlar




Mutlu insanlar önce kendilerini tebrik etmeyi bilirler; başkalarının onayına gerek duymazlar. Elbette iltifat ve övgü almak ve bunları kabullenmek de güzeldir; ama bir şeyi başardığınıza inanıyorsanız bunu önce kendiniz onaylayın, diğerlerinin onayı da üzerine kaymak olsun. 


Mutlu olmak için bir başkasına veya bir nesneye ihtiyaçları yoktur

Mutluluk için ilk bakacakları yerin kendi içleri ve kendileri olduğunu bilirler. Kendi içinde ve kendiyle mutlu olamayan birinin tüm mutlulukları geçici olacaktır. 




















Geçmişte Takılıp Kalmazlar





Başka İnsanların Olumsuz Yönlerininin Üzerinde Durmazlar


Ağlmanın Kötü Olduğunu Düşünmezler


Tüm bunların dışında mutlu insanların başka orta özellikleri de şöyle;


Kendileri Dahil Olmak Üzere Hissettiklerini Açıklıkla Dile Getirirler

İlgi  Odağı Olmak İçin Çıldırmazlar

 Kendilerini Başkalarıyla Karşılaştırmaz

Kaybetmekten Korkmazlar

Negatif Ortamlara Dahil Olmazlar

Başkalarından Fazla Şey Beklemezler

Herşeyi Kontrol Etmeye Çalışmazlar

Gülmeyi, Kahkaha Atmayı Ciddiyetsizlikten Saymazlar

Herşeyi Paylaşmaya Hazırdırlar

Gelecek için Endişelenmezler


Bu listeyi gözden geçirmenizi ve hangilerine sahipsiniz onlara bakmanızı öneririm; sahip olduklarınızı güçlendirmeye devam edin derim, diğerlerini de benimserseniz; mutlu olmaktan başka bir işe yaramaz. 

Beni sorarsanız ben maddelerin yarısından fazlasını benimseyen ve uygulayan biriyim; mutluyum evet hiç mi mutsuz olmuyorum, oluyorum ama sanırım bu sayede çok hızlı atlatıyorum.

Hiç yorum yok: