4.02.2013

Kendine Vakit Ayırmak Bu mu!?






Anneliğin zaman zaman çok bunaltıcı olduğunu kabul etmeyecek bir anne var mıdır acaba? Bazen insanın kendine ayırabileceği 1 dakikası bile olamıyor. Misal 35 yaşında 2 kere altıma kaçırdım. Tuvalete gitmeye fırsatım bile olmadı; Aren'i alıp kucağımda bile giremedim, varın siz düşünün halimi. (Yanlız belirtmek isterim ben günde 6-7 litre arası su içen biriyim altıma kaçırmam çok zor değil, gülmeyiniz :)). Ama bilindiği üzere dengede kalabilmek için insanın kendine zaman ayırması da çok önemli. 

Şöyle SPA'ya gitmek baştan ayağıya şımartılmak harika olabilirdi; fakat çoğu zaman bebekli insan için bu imkansız ve hatta biraz masraflı bir kendine zaman ayırma aktivitesi. Kızlarla gece buluşması, kocayla başbaşa bir akşam ve uzun uzun banyo keyfi bir çok anne için hayal. İşte kendinize ayırabileceğiniz 1 dakikanız bile çoğu zaman yokken, 15 dakika kendinize ayırabileceğiniz zamanlar oldukça değerli. 

Anneler için 15 dakika ve hatta 15 dakikadan daha az süren insana kendini iyi hissettiren aktiviteleri sıralamışlar; liste beni kahkalara boğdu, sinirden tabii. Açık seçik dalga geçilmiş bence.


1-Bir Bardak Soğuk Su İçin
Listeye bununla başlaması bana kahkaha attırdı. Hadi bakalım; masaja gidemiyorsun, dışarı çıkamıyorsun, istediğin şeyleri yapamıyorsun ee o zaman hepsinin üzerine bir bardak soğuk su içmekle başla sen demek gibi birşey olmuş bu :)
Diyor ki; soğuk suyu içerken o suyun boğazınızdan aktığını hissedin, tüm hücrelerinize yayıldığını; bunu hissetmek size kendinizi gerçekten iyi hissettirecektir. Aynı zamanda bu vücudunuzun da kendini yenilemesine vesile olacak, dahası sizi bulunduğunuz ana geri döndürecektir. Günde 6-7 litre soğuk su içen biri olarak bunun bende hiiiiçç böyle bir etkisi olmadı, belirtmek isterim. Kaldı ki kim su içerken kendine vakit ayırdığını düşünür ki. 

2-Kendinize Bir Bardak Çay Koyun. Yahu siz ne diyorsunuz; bir annenin çayını sıcak içtiği veya ayaklarını uzatıp çay keyfi yaptığı nerede görülmüş:) Bir de demiş ki bunu yaparken kafanızı boşaltın, başka şeyleri düşünmeyin. Yani demek istemiş ki; bunu muhtemelen çocuk uyurken yapabileceksiniz o zamanda aman uyanır mı uyanmaz mı diye düşünmeyin:) 

3-Sıcak Bir Duş Alın. Duşun rahatlatıcı etkisini bilmeyen yoktur. İyi de zaten çoğu zaman yahu bir duşa bile giremiyorum demiyor muyuz biz? Zaten zamanımız olduğunda kendimizi banyoya kitlemiyor muyuz? Dakikaların önemini 5 dakikanın ne kadar uzun olduğunu anne olduktan sonra anlamadık mı biz. Hehh bir de şöyle bir öneride bulumuş; kendinize kese yapın vücudunuzu keselerken stresti, öfkenizi, tüm hissettiğiniz olumsuz duyguları da keseyle attığınızı düşünün. Eğer birgün kendi evimde keselenme imkanım olursa bunu hatırlayacağım;)

4-Bir Yoga Pozisyonu seçin ve o pozisyonda birkaç dakika kalın.
 Demiş ki; tam bir yoga uygulaması yapmak için zamanınız olmayabilir ama tek bir tane yoga pozisyonu seçip bir kaç dakika o pozisyonda kalabilirsiniz. Eğer yoga hakkında hiçbir bilginiz yoksa, daha önce yoga yapmadıysanız google'dan rahatlıkla yoga pozisyonlarını bulabilirsiniz. Bu kaslarınızın esnemesine vesile olacak ve kendinize geleceksiniz. 
Valla bir annenin alabileceği yegane yoga pozisyonu amuda kalkmak olacaktır; bu da anneye rahatlama vesilesi değil bebeğe eğlence vesilesi olacaktır. Beyne kan gider bak o ayrı ama zaten çoktan kan beyninize sıçramıştır. 
  1. Derin nefes alın. En basit uygulama demiş; burundan derin nefes alın ağızdan yavaş yavaş verin. Derin nefesle geçiyor yahu annenin ömrü; tabii yapabileceğin en basit uygulama bu dersin. 
  2. Meditasyon. Günde 3 dakika meditasyon yaparsan bir ayda 1 saat yaptığından daha çok faydası olurmuş. Ya sabah kalkar kalkmaz ya da yatmadan hemen önce. Tabii zaten uyanır uyanmaz dur bir meditasyon yapayım da kendime geleyim deriz hep zaten hep kendi rızamızla uyanırız. Ayol kendi rızamızla uyandığımız sabahlar paralize oluruz biz anneler şunu mu yapsam bunu derken vakit dolar zaten. 
  3. Dışarıda Yürüyüş Yapın.  Açık havada yürüyüş yapmak negatif enerjiyi alır götürür dahası kendinizi harika hissetmenizi sağlar. Bak bak bak; tamam aynen böyledir de. Ne zaman yapalım bunu; çocuk uyurken  evde çocuğa yanlız bakarken mi? Veya gece kocacığım sen otur ben bir yürüyüp geliyorum mu diyelim. 
  4. Affirmasyonları yani Olumlama Cümlelerini Tekrarlayın. Bu konuya başka bir yazıda deniyeceğim; evet olumlama cümleleri bazen gerçekten işe yarar ama çoğu insana komik gelir ve yapmaz. 
  5. Pedikur yapın. Hımm dur bakalım en son ne zaman Pedikür yaptırmıştım hımmmmm hafızamı zorluyorum zorluyorum; yaz tatiline gitmeden önce miydi? Yoksa tatilde kendi halimden utanıp döner dönmez miydi? hatırlayamadım. Ama yazan insaflıymış. Şaka yaptığımı düşünüyorsunuz di mi demiş.  Gün be gün yapacakmışız. Bir gün ölü derileri temizlemek, diğer gün ayakları nemlendirmek gibi. Yok yok gerçekten şaka yapıyor olmalı. Hergüne bir eğlence ancak böyle olabilir. Tutmayın beni bunu yazan kadına mail göndermek ve kendine gel bacım demek istiyorum. 
  6. Pedikür yoksa manikür var. Güldüm geçtim bile :)
  7. Kendinize Yüz masajı hediye edin. Bunun için SPA gitmeye veya pahalı ürünlere gerek yok; mutfakta sebze doğrarken kabuklarıyla yapıverin demiş. Vallahi dalga geçiyor billahi. Ya da bu listeyi bir erkek yazmış olmalı. Bununla tatmin olacaklar parmak kaldırsın. 
  8. Yüzünüze Soğuk Su Vurun. Tabii bak, buna çok ihtiyacımız oluyor nasıl da düşünemedik. 
  9. Bağırarak Şarkı Söyleyin. Alibabanın Bir Çifliği Vaaaarrrrrrr. Oldu mu? Tatmin olduk muuuuu!
Ya işte böyle... Bu yazının başlığını gördüğümde, orjinal yazının, çok heyecanlanmıştım. Lakin okuduğumda sinirimden gülüyordum. Mutlu ebevenylerin mutlu çocukları olduğu bir gerçek. Özellikle bir ailede anne mutluysa herkes mutlu olabilir bence. Annenin dengede kalması çok önemli. Bir çok anne imkansızlıktan kendine vakit ayıramıyor bazı annelerde vicdan azabından. Bence insan istedi mi ister imkanı olsun ister olmasın kendine gerçekten vakit ayırabilir. Ve bence herkes kendi listesini yapmalı. Ne bileyim beni mutlu edecek şeyler sizi etmeyebilir sizi edecekler de beni. Şahsen ben yukarıdaki listedeki sıralı şeylerin hiçbiriyle mutlu olmam. Ama evde yapabileceğim başka ufacık birşeyle mutlu olabilirim;demek istediğim herkes önce kendini tanımalı.

İnsanın hem kendine hem ilişkisine vakit ayrımaya ihtiyacı var dahası bu bir zorunluluk; kimi zaman kabul etmediğimiz üstesinden geldiğine inandığımız ama çoğu zaman yenik düştüğümüz bir gerçek.

Dilerim tüm anneler denge kalabilmek adına kendine ve evliliğine vakit ayırabilir, kendini şımartabilecek, mutlu olmasına vesile olacak şeyi bulur ve yapabilir.

Daima hatırlamalıyız biz mutluysak çocuklarımız musmutlu. (Tabii bu mutluluktan ne anladığınıza ve nasıl mutlu olduğunuza da bağlı ben haftanın 7 günü çocuğumu 1 saat görüyorum geri kalan 23 saati kendime ayırıyorum ee mutluyum işte kafası sakat kafa üzgünüm bunu söylemeden edemedim. )

4 yorum:

ttenzile dedi ki...

tam da bu işte içimden geçenler:)
Çok teşekkürler:) Elinize,yüreğinize sağlık:)

cecilia dedi ki...

Ama benim gözüm korktu şimdi :)

ZeyneP dedi ki...

Bu yazıyı yazanı hemen şimdi kesme tahtamda görmek istiyorum! Derhal!
Mutfakta sebze doğrarken yanlışlıkla onu da kesiversem. Ne detox olur ama di mi?
Töbe töbeee....

cumbada dedi ki...

Sakın büyüdüklerinde yaparım demeyin...O zamanda istek azalıyor..Ama tatlı uğraşlar..
"Annem nasılsın?" dedikleri zaman hoşafın yağı eriyor uzakta bile olsalar..