1.02.2013
İşin Sırrı Seçtiğiniz Kelimelerde
Hani çok bilindik bir kelime oyunudur; ben şimdi size mor ineği düşünme desem sizin aklınıza gelecek olan ilk şey mor bir inektir, öyle değil mi? Zihninizde mor bir inek görüntüsü oluşacaktır; beyniniz ineklere dair ne varsa size hatırlatacaktır.
Peki bunun neden böyle olduğunu hiç düşündünüz mü? Düşünme dediğimizde ilk yaptığınız şeyin düşünmek olduğu gerçeği.
Buradan yola çıkarak çocuğunuza, atlama, zıplama, yapma dediğinizde atlayıp, zıplayacağı ve yapacağı bağlantısını kurmak hiç de zor değil öyle değil mi? :)
Neden böyle biliyor musunuz? Beynimiz olumsuz ekleri, cümleleri algılayamıyor.
-me, -ma eklerinin beyin için hiçbir anlamı yok. Kelimelerin sadece ilk hecesi etkili. Yani yap-ma dediğinizde beyin bunu YAP olarak algılıyor. Çocuğunuz bunu YAP olarak duyuyor. Gerçek olan bu; daha sonra öğretilmiş bir şekilde "yapma"nın ne demek olduğunu kavrıyoruz ama aslında beynimiz hala doğal halinde yapma dendiğinde bunu yap olarak algılıyor. Beynimizin Retikuler Aktivite Sistemi olarak adlandırılan bir bölümü var ve bu bölüm siz negatif cümleler bile kursanız aktif bir halde çalışmaya devam ediyor.
Sizin de bir çok kez başınıza gelmiştir veya hala geliyordur. Yemek sırasında çocuğunuz masadaki herşeyi yere atıyordur; sesinizi de yükselterek AT-MA ingilizce olarak söylersek DON't Throw dediğinizde çocuğunuzun beyni -ma'yı İnglizce konuşuyorsanız DON'T'u kavramıyor ve hatta duymuyor bile. Beyni ona AT komutunu veriyor. Peki bu durumda ne yapacaksınız. Biraz zorlayın kendinizi hergün bu egzersizleri yapın. Mesela bu tip durumlarda ben ve Güray, ELİNDE TUT diyoruz. Beyin tut'u tut olarak algılayabiliyor çünkü. Tutuyor mu Tüten gerçekten derseniz evet etkili olduğunu zamanların sayısı etkisiz olduğu zamanlardan daha fazla.
Buradaki ipucu aslında çok basit, yapmamasını istediğiniz şeyin tam tersini söyleyeceksiniz. Örneğin atlamasını istemiyorsanız durun düşünün, ATLAMA yerine ne diyebilirsiniz. Mesela OTUR.
Örneğin en çok kullandığımız kelimerden biri UNUTMA'dır öyle değil mi? Ve genellikle unuturuz. Ben çok uzun bir süredir bu kelimeyi hayatımdan çıkardım. Unutma yerine HATIRLA diyorum. Örneğin eşime evden çıkarken; anahtarını almayı unutma yerine, anahtarını almayı hatırla diyorum. Genel anlamda artık hayatımda -me, -ma ekli kelimeler yok. Ve olumsuz cümleleri hep olumluyla değiştiriyorum. Örneğin YOK kelimesini kullanmam. Allah yokluğunu göstermesin demem. Allah hep VAR etsin derim. Sonuçta aynı anlam değil mi? Ama birinde olumsuz bir kelime kullanıyoruz ve zihnimiz de bize olumsuz şeyleri hatırlatıyor. Yok olmak ne çok olumsuz düşünceyi hatırlatıp üzebilir bizi. Oysa VAR OLMAK ne güçlü ne güzel bir cümle.
Çocuğumla iletişim kurarken de buna çok dikkat ediyorum. Faydasını gördüğümü söyleyebilirim. Evet her otur dediğimde oturmuyor, her elinde tut demem işe yaramıyor ama en azından olumlu konuşma ve düşünme biçiminin alt yapısını oluşturduğumu düşünüyorum.
Bu egzersizleri yapmak çok keyifli bir yandan da. İnsanı zorluyor, nasıl da kalıplarla konuştuğunu farkediyor insan, nasıl da bir çok olumsuz cümlenin bünyeye işlediğini olumlulusunu bulamadığını görüyorsun.
Bu konu ilginizi çektiyse ve derinlemesine ilgilenmek istiyorsanız size NLP ile iligli kitaplar okumanızı öneririm. Bir çok İngilizce makale bulabilir, şaşırabilir ve uygulamaya başladığınızda hayatınızda bir çok şeyin olumlu anlamda değiştiğini görebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder