25.01.2013

"Anne Ben Sıkıldım"




Acaba "Anne ben sıkıldım" cümlesinin duymayan anne var mıdır yeryüzünde :) Özellikle anaokulu, oyun grubu ve okula giden çocuklar yani ev dışında da bir hayatın ve insanların olduğunu keşfeden çocukların en sık kullandığı cümle budur sanırım. Ben de çok kullanırdım bunu. Karşılığında aldığım cevap ise beni çok sinirlendirirdi: "Sıkı can iyidir çabuk çıkmaz" Aslında doğru tavır, çocuğun sıkılmasına da izin vermek. Onu da tatsın öyle değil mi? Sürekli aksiyon, sürekli hareket sürekli faaliyet yapan çocukların bir süre sonra birşeyler yapmadan duramayacağını düşünüyorum. 
Bazen, hatta çoğu zaman :) Aren arabada sıkıldığında biliyorum komik ve insan söylerken bile yabancılaşıyor ama şöyle cümleler kuruyorum; Arencim şuan sıkılmak nedir onu deneyimliyorsun; insanlar arada sıkılabilirler yeni birşey öğrenmenin tadını çıkar. Beni dinliyor mu? Çok dinler yavrum benim :) Ağlamalar, kemerini çözmeler, tehtit vari çığlıklar. Aksiyon da son nokta!
Bir de sıkılan çocuğa aktivite bulmak yerine sıkıldığı haliyle bırakmak belki de kendisinin kendi kendini eyleyecek şeyleri bulmasına vesile olur. Ama ben artık deneyimli anne sayılırım bunun bir "hayal" olduğunu elbette gerçekten çocuğu oyalayacak birşeyler bulunduğunu biliyorum. 







İşte bu her annenin tattığı duyguyu, duyduğu cümleyi duyan bir yabancı anne. "Mom I'm Bored" "Anne Ben Sıkıldım" kavanozu yapmış. İçine de çocuğun yapabileceği şeyleri listelemiş. Misal, resim çiz, Annenin tercih ettiği birşeyi yap,meyve ye, arkadaşını ara, arkadaşını bize çağır, sebze ye, 10 dk kitap oku vs vs vs. Çok komik ve güzel örneklerde var. Bence herkes çocuğuna özel hazırlayabilir. Anne ben sıkıldım cümlesini duyar duymaz git kavanozdan bir kağıt seç bakalım ne çıkacak demek bile bence çocukları heyecanlandıracak bir faaliyet. İçinden çıkanın pazarlığını yapacakları da kesin elbette. 















Herkese iyi tatiller, iyi haftasonları..... 




5 yorum:

Adsız dedi ki...

Biz sıkıldığımızda annem "n'apiim, palyaçoluk mu yapayım size?" derdi. Biz de eşşek gibi oyalanacak bir şey bulurduk. Bu kavanozu görse gülmekten kırılır kesin. Ama ben bayıldım bu fikre. Şimdi oturup düşüneceğim, içine neler koyabilirim diye...

ÇokBilmiş dedi ki...

Ben o cümle için neler veririm! Kızım asla sıkılmıyor. Sıkıldığı az zaten televizyon var. Hemen "Bana çizgi film aç" diyiveriyor. Bu cümlenin sihrini de keşfetti. Bu cümle ağzından çıkar çıkmaz ona bir oyun yaratmak zorunda hissediyorum kendimi, o da bunu farketti. Keşke sıkılsa, sıkılsa ve kendini oyalayacak bir şeyler bulsa. Hayal gücünün sınırlarını zorlasa... Ama bu dönemde çocuklar sıkılamıyorlar artık, her zaman onları oyalayacak bir şeyler var ne de olsa, en kötü TV ne güne duruyor?! :(

Tuten dedi ki...

Yaparsan paylaşsana Görkemcim. Hoş annelerimiz bize böyle söyledi de süper yaratıcı insanlar mı olduk di mi :) Bir çocuk oyalanmayı ya bilir ya bilmez ve genelde çocuklar 2. gruba dahil :)

Tuten dedi ki...

TV bu anlamda gerçekten kurtarıcı gibi duran en gereksiz şey bana kalırsa. TV açmasan ve oyun yaratmasan ne yapar acaba; eminim denemişsindir

Bal Yanağın Hikayesi dedi ki...

Süer bir fikir bayıldım buna kesinlikle deneyeceğim,daha sıkıldım moduna gelemedik biz ama bir gün bizde kendimizce yapabildiğimiz aktivitleri sıralarız çünkü ben her zaman yaratıcı bir anne olamıyorum maalesef :))

sevgiler bu fikri paylaştığınız içinde teşekkürler