6.08.2014

Masha and The Bear



Masha and The Bear bir çizgifilm; Rusça. Çizgifilm'e geçmeden önce; Aren yapısı gereği televizyon, ipad, iphone gibi şeylere hiç düşkün olmadı, zarla zorla 1-2 şeye alıştırdık diyebilirim ki hala ilk tercihi Masha seyretmek değildir onun yerine azmaktır :) Bir çocuğun böyle şeylere düşkünlüğünün veya ilgisizliğinin ne ebeveyn tutumuna ne de başka şeylere bağlıyorum ben, bazı şeyler çocuğun tamamen nüvesine yani özüne bağlı oluyor. Bunu pekiştirmek ise ebeveynlerin etkisinde. Yani TV,ipad ve benzelerini seven bir çocuğu tamamen serbest bırakıp bağımlı olmasına vesile olmak veya Aren gibi ilgisi olmayan bir çocuğu bizim gibi teşvikle biraz ilgili hale getirmek veya oh aman tam isabet deyip hayatına hiç sokmamak gibi....

2 yaşına kadar TV  ve benzerlerini doğru bulmuyorum ama 2 yaşından sonrada tamamen yasak olmasını gereksiz görüyorum. Evde TV yoksa baştan böyle bir karar alındıysa güzel.

Masha and The Bear çizgi filmine ilk kez sevgili GeceDesing'in evinde karşılaştık; geçen yıl yaptığımız Amsterdam seyahetinde kendisiyle ve güzel ailesiyle yüzyüze tanışma fırsatımız olmuştu ve bizi evlerinde ağırlamışlardı; o zamanlar Aren canım Kardeşim çizgi filmi ile biraz ilgilenirdi; Gece Masha'yı açtı, Aren pek ilgilenmedi ama biz çok sevdik ve o günden sonra Aren'e Masha izletmeye başladık, zaman içinde yüksek teşvikimizle Masha'yı izlemeye başladı. 

Evde oynadığımız oyunlar ki bu oyunları yazacağım, genellikle fazla efor sarfedilen oyunlar oluyor, mola aralarında haydi Masha izleyelim diyoruz :) Güray ve ben Masha'yı sanırım Aren'den daha çok seviyoruz. Her bölümünü defalarca seyrettik, hepimizin favorileri var. 

Bu çizgi filmin bilinçaltına verdği bir mesaj var mı bilemiyorum; sanırım Disney gibi hedef ve amaçları yoktur, en fazla yaramazlık öğretiyor. Aren'in bu çizgi filmi seyretme nedenini şimdi daha iyi anlamış olabilirsiniz. 

Mesela bir bölümünde Masha ayıyı üzerine çıkıp zıplayarak, göz kapaklarını kaldırarak uyandırmaya çalışıyor; Aren bunu Güray'a çok sık yapıyordu ve biz bağlantıyı kuramamıştık sonra bir gün Güray masha seyrederken a-ha evraka dedi :) Aren babasını Masha'nın ayıyı uyandırığı gibi uyandırmaya çalışıyordu :) Sonra anlattık bak o bir ayı baban ise insan :) canı acır bu şekilde uyandırılmaz :) Artık yapmıyor. 

Masha'dan yaramazlık dışında da çok güzel şeyler öğrendik; mesela çok şeker yiyip dişleri çürüdü çok ağrıdı ve düştü. Gerçi çizgi filmin o bölümünün sonunda Masha bir şeker yiyor bir dişlerini fırçalıyor ama olsun mesaj açık :)) Arenin şekerle ilişkisinin oldukça minimum'a indiğini söyleyebilirim. 

Velhasıl; çocuklar bazen anne babadan daha çok bir çizgi filmin etkisinde kalıp doğru davranışı öğrenebiliyorlar. Ve her çizgi film bilinçaltına olur olmaz şeyler ekleyecek diye de bir şey yok; Aren kadar biz de zevkle izliyoruz, hatta bazen Aren masha izleyelim mi diyerek çocuğu yoldan bile çıkarabiliyoruz. 

En sevdiğim bölümlerden birini şuraya ekleyeylim, izleyin bakalım. 




Hiç yorum yok: