24.05.2013

Her Ev Bir Okul Aslında


Ev okulu diye birşey var biliyorsunuz, hadi havalı olayım inglizcesini söyliyeyim Home Schooling  Ne yeni birşey ne de büyük bir buluş bana kalırsa. Artılarıyla eksilerini karşılaştırdığımda benim terazimde eksileri hep daha ağır basıyor bu yüzden kendi çocuğum adına hiç düşünmediğim birşey. Aşağıdaki tabloda ev okulu ile bildiğimiz okulun artı ve eksileri özetlenmiş.




Konuyu en kaba haliyle anlatırsam; çocuk anaokuluna ve hatta ileride okula falan gitmiyor; yurtdışında bir çok ülkede ev okulu uygulaması yasal olarak da uygulanabiliyor, prosedürünü nasıl olduğunu araştırmadığım için bilemeyeceğim. (Yanılıyorsam da biri beni düzeltsin lütfen) Anne çocukla birlikte evde bir plan dahilinde hatta nasılki okullarda haftalık program olur, sahi hala o uygulama var mı, işte öyle haftalık bir program oluşuruyor ve çocuğu ile birlikte o programı uyguluyor. Vallahi nasıl disipline oluyorlar, nasıl beceriyorlar bilemiyorum. Şahsen ben yapamazdım dahası yapmayı da hiç mi hiç istemem. Benim incelediğim tüm kaynaklarda ev okulun en büyük dezavantajı olarak çocuğun sosyalleşmesindeki eksiklik gösteriliyor. 






Özellikle 2-5 yaş arası ev okulu yapan anaların neler yaptığına baktım hem Türkçe kaynaklardan hem de bir çok yabancı kaynaktan; emin olun benim sizin evinizde çocuğunuzla yaptığınızdan çok da farklı birşeyler yapmıyorlar. Sadece adı konmuş ve bir düzeni var o kadar. Ha bir de yaptıklarının neye hizmet ettiğini daha net biliyorlar, misal bunu yaptık böylece el-göz koordinasyonu gelişti gibi. 

Ülkemizde eğitim ve öğretim anlayışının hali ve durumu ortada; içler acısı. Ama eğitim ve öğretimdeki tüm yanlışlara ve dezavantajlara rağmen çocuğumu okula göndermemeyi hiç düşünmedim; çünkü öyle ya da böyle okulun çocuğa fayda sağlayacağına inanıyorum. Eğitim anlamında bir faydası olmayacaksa bile hayata dair çok fazla şey öğrenebilir, eğer evde çocuğa neye nasıl bakması gerektiğini öğretirsen, hayatta başına gelen herşeyi bir fırsat olarak görmesini ilke edinmesini öğretebilirsen, en kötü durumdan bile alacağı ve kendine katacağı çok şey olur. Elbette gönül isterki sağlam ve iyi bir eğitim alsın. Okul hayati çocukları standart eğitmeye çalışıyor ama yine de tüm o standartın içinde çocuk isterse kendini ayrı tutabilir diye düşünüyorum ben. 

Anaokulu konusunda ise farklı düşünüyorum; kendi çocuğum adına şimdilik gerekli görmüyorum, fikrim değişmez ise ilkokuldan önce sadece 1 yıl gitmesinin yeterli olduğuna inanıyorum. Elbette bizim avantajımız anaokulu bir yardımcımızın olması ve gerek apartmanımızda gerekse ailemiz içersinde benzer yaşta çocuklarla sık sık vakit geçiriyor olmamız. Eğer bunlara sahip olmasaydım seneye okula gönderirdim Aren'i. 

Bir de sözüm meclisten dışarı; çocuğun herşeyini kontrol altına almak isteyen ebevenylerin kontrol delisi olduğunu düşünüyorum. Yeterince çocuklarımızla ilgilenmiyor muyuz, yeterince vaktimizi almıyorlar mı? Bence okul işini de biz üstlenmeyelim bir zahmet. Yazının başlığında da söylediğim üzere, bence her ev bir okul aslında. Eğitim&öğretim denilen şey evde başlıyor ve devam ediyor. Okul ise destekleyen, bir anlamda sosyalleştiren ve hadi itiraf edelim ana babanın biraz nefes almasını sağlayan bir kurum. Aynı zamanda hayat anne ve babadan ibaret değil; bana kalırsa çocukların başkalarından da birşeyler öğrenmeye ihtiyacı var. 

Evde çocuğu ile gelişigüzel oynayan, bir planı olmayan anneler de çocuklarına çok şey katıyorlar bana kalırsa, dedim ya her ev bir okul aslında!



Hahaha çok güldüm



6 yorum:

Unknown dedi ki...

Eğer gerçek anlamda donanımlı bir anne olsaydım kesin yapardım bunu. Ama zor çok zor

GeCe dedi ki...

Benzer düşündüğümüz başka bir mevzu daha. Ben de pek sıcak bakmıyorum evde eğitime, artıları ve eksileriyle okulun kattığı çok sey var hayatımıza. Sadece akademik eğitim değil kardeşlik derecesinde arkadaşlıklar, ilk aşklar, sınıfça yapılan aktiviteler, grup kavramı vs gibi bir çok sey. Ayrıca belli bir yaştan sonra çocuğun da anne babadan ve evden uzaklaşmaya ihtiyacı var

Adsız dedi ki...

Ben ise önceden düşünmezken şimdi tam aksine, ülkemizdeki okul sistemini tanıdıkça home schooling olayına sıcak bakmaya başladım. Türkiye'de zaten olanaksız bir şey de, olsaydı eğer, sosyalleşmede sıkıntı yaşayacağımı düşünmezdim. Sonuçta bir çok yan etkinlik var çocuğun dışarıda katılabileceği. Umarım fikrim değişir, şu an devletin oluşturduğu sistem konusunda oldukça kötümserim.

Tuten dedi ki...

Ya öyle mi diyorsun Görkemciğim ki Rüzgar çok iyi bir okula gidiyor :(. Ben de kötümserim ama yine de okulun bir faydası olur diye düşünüyorum; senden iyi bir home schooling mom olur ama eminim, herhalde derslere öğlen gibi başlarsınız ama olsun :))

Tuten dedi ki...

Bence de uzaklaşmaya ihtiyaçları var evet TR eğitim sisteminin daha temelinde aksaklıklar çok yanlış olan şeyler var ama ne bileyim belki de yüzeysel ve fazla pembe bakıyorumdur

Tuten dedi ki...

Sen bunu kesinlikle başarırdın Evrimciğim