9.02.2011

Alışkanlık


Resim der ki: Hergün aynı eski şey ama bugün değil. Herkes rutinin kölesi!
Alışkanlık diye birşey var mı sahi ? Yoksa alışkanlık sandığımız şeyin adı başka birşey mi? Ve biz alışkanlıktan mı üzerine düşünmeden alışkanlık işte deyip geçiyoruz.


Düşünüyorum da yıllar önce çok zevk aldığım şeylerden artık pek zevk almıyorum hatta bazılarından hiç hoşlanmıyorum. Zevk alacağımı hiç düşünmediğim şeylerde çok hoşuma gidebiliyor mesela. Buna büyümek mi diyoruz yoksa değişim mi? Yoksa kimine göre maymun iştahlı olmak mı bu durum.


Hep aynı şeyleri seven hiç değişmeyen insaları takdir mi ediyoruz çoğunlukta. Aferin hem de yıldızlı aferin alıp çizgilerini bozmamakla mı gurur duyulan kişiler oluyorlar. Yoksa kimimize göre bu durum korkaklık mı? Ve hatta gelişememek mi?


Bana kalırsa kendi çizdikleri çizginin dışına çıkmayan insanlar gelişmeyen insanlardır. Hep aynı şeyi yapmakta hiç değişilmediğinin göstergesidir. Ve araştırmalarda gösteriyor ki hep aynı şeyi yapan insanların bir süre sonra ciddi hastalıklara kapılma oranı çok yüksek örneğin alzheimer. Beyin hep yeni şeyler öğrenmek istiyor. Rutinin dışına çıkmak. İşte bu yüzden de sanıldığının aksine ezberlemek güzel birşey değil.


Bu soruların hepsi benim kendime de sorduğum ve genel olarak sorguladığım konular.


Uzun zaman düşündüm insanlar yıllarca bir insanı nasıl severler hep aynı insan gerçekten yıllarca çok sevmek hatta sevginin artması mümkün mü diye. Sonra anladım ki aslında hergün başka bir adamı/kadını sevmekteyiz hepimiz farketmesek de hergün değişiyoruz. Tabii bu gerçekten gelişebilen insanlar için. Nice ilişki kadın veya adamın hiç gelişmediğinden bitmiyor mu? Soruyorsun ne değişti de bitti ilişkiniz diye cevap bulamayınca kişi sıkıldım diyor. Aslında doğru cevap. Hiçbir şey değişmedi olmadı. Hiçbirşey değişmeyince sevgi azalıyor işte.

İşte bu sebeble aslında hergün yeni bir insan oluveriyoruz kendimiz bile farketmesek. Değişiyoruz ve kimimiz gelişiyoruz da. Fizik&beden olarak da değişimlere uğruyoruz ve işte aslında ilişkiler hergün bitebilir veya hergün çok daha artabilir.


Önemli olan terazide hangi kısmın ağır çektiği. Hergün teraziye birşeyler ekleniyor birşeyler çıkıyor. Veya hergün yeni değişik birşeyler eklenmeli ve tavsamış şeyler çıkmalı. Bazen sevdiğin insanı hiç alışık olmadığın bir şekilde görmek bile sevgiyi güzellik uykusundan uyandırıp aşkı ateşleyebiliyor veya tam tersi şaşırtabiliyor.


Yanılmak diye birşey yok, olmamalı. Sahi çok iyi tanıdığımızı sandığımız insanları tanıyor muyuz gerçekten? İyi veya kötü anlamda şaşırmıyoruz yıllarca süren ilişkilerde bile.


Bana kalırsa iyi alışkanlık diye bir şey yok. İyi birşeyi yıllarca yapmak bile kötü sonuçlar doğurabiliyor dolayısıyla bana kalırsa alışkanlık edinmekten uzak duralım yani siz isterseniz alışkanlık edinin ama ben uzak duruyorum :) Bence en iyisi hergün gelişmek ama büyük bir adımla ama küçük bir adımla.


Tüten ben

İşte öyle birşey



Hiç yorum yok: