4.03.2013

Sözcükler ve Aren



Seninle ilgili dört gözle beklediğim, gelişimin konusunda hadi'lediğim yegane konu dilinin çözülmesi. Sanki dilin tamamen çözülünce sihirli bir değnek deyecek bize ve herşey çok daha güzel olacak. Seninle sohbet edebilmeyi, kelimeler aracılığı ile konuşabilmeyi, duygularını kelimelerle ifade edişini merakla bekliyorum. 

Son zamanlarda dilinin bağcıkları hızla çözülüyor. İki kelimeyi biraraya getirmeye başladın. Mesela Cumartesi günü sana ne yapıyorsun Aren dedik, cevap olarak: Yemek yiy dedin ve bizi şaşkına çevirdin. Şimdiye kadar en fazla Anne gel diyordun ki bu senin için bir kalıp önce anne sonra gel. 

Eskiden bir çocuk konuşup biz hiçbir şey anlamdığımızda ama annesinin babasının şunu dedi bunu dedi şunu istiyor dediğinde içimden "hadi ordan" derdim. Lakin biz de senin ne istediğini, ne söylemeye çalıştığını anlıyoruz. Bazı kelimelerin var ki kimse anlamıyor biz şunu dedi diyoruz. Neymiş çocuğun olmadan çocuklu hayat hakkında konuşmayacakmışsın :)

Yerinde kullandığın kelimeler ve bizim her duyduğumuzda bayıldıklarımız:


  • Anne, Baba, Anneanne, Gel, Alo, Abur(Aynur, yardımcımız) bunları çok uzun süredir söylüyorsun. Her anne deyişin her baba deyişin kalbimizin tellerine bam bam basıyor ve bizi çoşturuyor. 
  • Çiş, Kaka. Her yaptığında hatta artık yapmadan önce çişş çişş kaka kaka diye gelip söylüyorsun. Biz tuvaletteyken de bunu yapıyorsun, teşekkür ederiz ne yaptığımızı bildirdiğin için :)
  • Kedi, havhav,vuvv (motor), hrrrr (dinozor), vınnn (araba) bunları her seferinde yerinde kullanıyorsun. 
  • Doydu doydu diyerek göbeğini gösteriyorsun, her yemekte. Dün yemekte yerinden kalkmak istediğinde döndün ve doydum dedin :)
  • Aren nereye gittin bugün diyoruz: Park'a diyorsun. Parkta ne yaptın diyoruz: Kayı (kaydıraktan kaymak) ve sallanma hareketini yapıyorsun
  • Cocuk, bebe bunları da dergide kitapta gördüğünde hemen söylüyorsun.  
  • Oda(orada) buda(burada) bunları da yerli yerinde kullanabiliyorsun. 
  • Tu (su) susadığında tu tu diyorsun hatta sebilin başına gidip bekliyorsun. 

Ve daha bir sürü böyle yerli yerinde kullandığın kelimelerin var. Papağan olmaya başladın; baban veya ben birşey söylediğimizde hemen tekrarlamaya çalışıyorsun. Ama tabii ki de hıı hııı (onay anlamında) ve ııhh ıhhh (hayır onlamında) ve ıh (bu anlamında) hala favori ifadelerin.

Bu haftasonu bana ilk kez annecim dedin ve ben şaşkınlıktan bayılacaktım; bunu tuvalete yanıma gelmek için söyledin ve babandan duydun, olsun söyledin ya yerinde tam da kalbimi fethetmek için söyledin ya benim için eşşsiz bir duygu oldu. 

Babanla sohbetlerinize bayılıyorum, baban soruyor sen dilinin döndüğünce cevaplıyorsun. Kelime bulamadığında beden dilinle, kitap veya dergideki bir görselle anlatmaya çalışıyorsun. 

Bir de aşağıdaki videodaki gibi bizim anlayamadığımız kedi&köpek ve dışarısıyla olan sohbetin var. Bu hallerine bayılıyoruz ve keyifle dinliyoruz seni. 

Eğer oda (orada) dışında söylediği şeyi anlayan varsa lütfen bize de anlatın :)




3 yorum:

GeCe dedi ki...

videoyu seyrettim ama yorum yazamamıştım ben de sadece ordayı anladım :) yalnız o perdeleri değiştirmeyi düşünmez misin tüten, Aren daha rahat baksa pencereden

Tuten dedi ki...

Ya biliyor musun o perdelere bayılıyor Aren :) Değiştirmeyi düşünüyorum çünkü ev çok aydınlık oluyor ve skldm o perdelerden ama kocamın aynı fikirde olduğunu hiç sanmam :)

tcingi dedi ki...

Aren'in hiç videosunu görmemiştim ya Tütencim, böyle görüp sesini duyunca yanımdaymış gibi geldi:) Garip bir his.. Konuşur halleri benim de heyecanla beklediğim birşeydi, son zamanlarda fuar işlerinden Güney hep geç geliyor, ve Defne onu "Baba, üzledim!" diye karşılıyor. Düşün Güney'in halini:)

Aren'i benim için öp, öp, öp!