10.11.2011

Doğal Doğum Doğal mı ?!?

Özellikle sezeryan olmak zorunda kalmış olanlar ve bundan dolayı üzülenler sanırım bu yazı sayesinde biraz olsun rahatlarlar.

Doğal doğum yapmış hatta bu konuda çok inat etmiş neredeyse kendinin ve çocuğunun hayatını tehlikeye atmış birinin yani benim hikayem bu.

Doğal doğumun faydalarını anlatmayacağım. Blogcu anne Elif'in de dediği gibi tek bir doğum şekli vardır o da doğal doğum sezeryan bir ameliyat şeklidir ve gerekli olmadığı sürece tercih edilmemelidir (mi acaba;?)
Kendi doğumumdan sonra özellikle bazı insanların sezeryanı tercih etmesi gerektiğine inandım. Doğal doğumun çok tramvatik olabileceği durumlar olabiliyor gerçekten.

Yazının başlığından da anlaşılacağı üzere doğal doğum her zaman doğal olarak gelişemiyor ve aslında anne, kadın için sezeryandan çok da bir farkı kalmıyor. Nasıl mı? Dikişse alası olabiliyor doğal doğumda. Kesilmek mi? Alası olabiliyor yine doğal doğumda. Doğum sonrası acı, sancı, bakım problemleri mi yine sezeryan sonrasını aratmayacak durumlar olabiliyor doğal doğumda da.

Doğal doğumdan ne anlıyorsunuz ben müdahale edilmeyen doktorun sadece teknik olarak orada olduğu doğumu anlıyorum. Peki böyle mi her zaman? Hayır değil, istatistikleri bilmem ama normal doğumla doğum yapmış bir çok kadın suni sancı alıyor, suyunu doktor patlatıyor, epidurel kullanıyor, dikişi oluyor vb. Bunların hepsi ciddi müdahaleler aslında.

Elbette bebeğin vajinadan çıkıyor olmasının ciddi yararları var hem anne hem de bebek için. Ama sonuçta o aşamaya kadar da ciddi müdahalelere maruz kalınmış olunabiliyor. Ben kaldım örneğin. Pişman mısın derseniz hayır değilim dedim ya ben doğal doğuma baş koymuştum ve sonuna kadar da denedim. 22 saat sonunda başardım ama tramvatik bir sonuçtan kaçınamadım. Bugün olsa yine aynı süreci yaşardım çünkü doğal doğumun bir bebek için ne denli önemli olduğunu biliyorum son ana kadar mücadele ederdim benim ruh halim bunu kaldırabilecek bir hal ama herkesin olmayabilir.

Fakat diyeceğim o ki; bazen sezaryen gerçekten en hayırlısı olabilir hem bebek hem de annenin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı açısından. Her zaman herkesi doğal doğuma teşvik etmemek dahası zorlamamak gerekiyor. En nihayetinde en önemlisi bebeğin ve annenin sağlıklı olması değil mi? Bu müdahaleli doğal doğumlar her kadının kaldırabileceği cinsten değil. Ve bir kadının, annenin fiziksel ve ruhsal sağlığı doğumdan hemen sonra o kadar önemliki bebeğe bakabilmek.

Yukarıda sıraladığım müdahalelerin olmadığı doğal doğumların gerçek doğal doğum olduğuna, benim gibi ve müdahale ile doğal doğum yapanların pek de farkı olmadığını düşünüyorum sezeryan yapanlardan fiziksel olarak elbette. Yoksa o müdahaleli doğal doğuma katlanmak her baba yiğidin harcı değil gerçekten. Ben ve benim gibiler gerçek bir takdiri hak ediyor. İnanın aynı dönemde sezeryan yapmış tanıdıklarımdan daha uzun sürede kendime geldim ben ciddi dikişlerim ve ciddi sancılarım oldu.

Bu arada kendi doğumumu referans alarak şunu da söyleyebilirim. Doktorunuz ciddi manada doğal doğumu destekleyen biri ise hayati bir risk olmadığı sürece isterse sizi normal olarak doğurtur. Doktorum kordon dolanması olan bir bebeğin bile sorun teşkil etmeden doğal olarak doğabileceğini söylemişti. Doktorum Cem Batukan olmasaydı eminim bir başka doktor 12. saatin sonunda belki daha da erken beni sezeryana alırdı. Oysa doktorum 18 saatin sonunda kafanın bir türlü dönmediğini riskin çok yüksek olduğunu ama yine de doğurtabileceğini söyledi, bizimle bir fiil 22 saat bekledi destek verdi. En son 21. saatte yoo risk çok büyük bebeği tehlikeye atamam deyip sezeryana alıyordu ki dur son kontrolünü yapayım dedi ve mucize gerçekleşti.

Doğal doğum yapmak isteyenler için kendimce ufak bir kontrol listesi yazayım.(liste çok daha uzun olabilir ben ilk aklıma gelen ve olmazsa olmazları yazacağım kendi deneyimimime dayanarak) Aşağıdaki özelliklere kesinlikle sahip olmanız gerekiyor. Eğer kendinizde bu özellikleri görmüyorsanız bir kez daha düşünün derim:

  • Herşeyden önce sabırlı mısınız? Sabırla bekleyebilecek misiniz doğunun başlamasını?
  • Ağrı eşiğiniz yüksek mi? Eğer değil ise epidureli tereddüt etmeden yaptırmalısınız.
  • Herşeye hazırlıklı bir ruh haliniz var mı? Ani karar vermeniz gerekebilir.
  • Sakin birimisiniz yoksa fazlaca telaşlı mısınız? sakin kalabilmek çok önemli
  • Etraftan ve ani değişikliklerden kolay etkilenir misiniz? Eğer öyleyse doğal doğum kararınızı gözden geçirin.
Sonuç olarak, en önemlisi sağlıkla sadece fiziksel değil ruhsal sağlıkta elden gitmeden bebeği kucağa almak. Ben son saatlerimde neden bu çocuk dünyaya gelmek istemiyor diye ağlıyordum madem gelmek istemiyor sezeryan da olamam diyordum. Oysa şimdi düşünüyorum da belki çocuk doğal doğumla gelmek istemedi yormak istemedi kendini bekledi belki alırlar onu ordan diye :) Ama yok anası çok inatçıydı çıkacaksın oğlum dedi. Ço konuştum ben onunla lütfen doğal yollarla gel diye belki de mucize de bu konuşmanın da faydası var bilemiyorum.

Altını çizerek söylüyorum herkese doğal doğumu tavsiye etmeyin. Hele de karşınızdaki insanı tanımıyorsanız onun ruh halini bilmiyorsanız. Bazen sezeryan en hayırlısı olabilir inanın buna.  Ve hiç kimsenin doğumu başkasına referans olmasın. Herkesin hikayesi kendine özel. Elbette çok hazır birini çok yakından tanıdığınız birini destekleyebilirsiniz ama o da ancak kendisini desteğe açık ve bunu istiyorsa.

Son söz olarak, bugün olsa yine aynı şeyi yapardım doğru anlaşılmak isterim kesinlikle doğal doğuma ve yararına inanıyorum.

12 yorum:

Deli Anne dedi ki...

"Ve hiç kimsenin doğumu başkasına referans olmasın. " pek güzel yazmışsın Tüten'im.. Bazen biri normal yapmış diye sanki dediğin gibi herkesin hikayesi aynışmış gibi onun üzerinden atıp tutuyor boyuna. Ya da çocuğu iyi yuuyor diye bir ahkamlar kesiyor ki, dünyadaki her çocuk aynıymış gibi, ya da herkesin koşulu kendisinkiyle eşitmiş gibi.. Küçücük penceresinden dünyayı okuduğunu sanıyor, ben hemen çekip gidiyorum öyle yazılardan.. ses etmiyorum ama midem bulanıyor inan. Bir parça kendini övüyor ama bilmiyor ki, başka anneleri hırpalıyor bu tavrı. Neyse başka şeylere girdim ben.. birgün bu konuda yazacağım sanırım:)

öperim seni de mini mini bebeği de:)

Adsız dedi ki...

Ahh, alın benden de o kadar! Kimisi yaptığı doğumla övünür ("çatır çatır doğurdum valla" klasik betimlemeleridir), kimisi çocuğunu beş yaşına kadar emzirmekle, kimisi de çocuğunu bir bakışla yerine yapıştırabilmesiyle. Hep söylüyorum, dayanamayıp yine söyleyeceğim: Hiç kimse bilinçle veya bilinçsizce seçtiği yöntemlerden dolayı "daha fazla anne" değil. Çevremizdeki çoğu anne, yaklaşımıyla yardımcı oluyor havası verirken aslında sana senden "daha fazla anne" olduğunu dayatmaya çalışıyor içten içe. Ve sen hassas bir anındaysan, hatta lohusaysan, dibe vurabiliyorsun. Ama artık palazlandık. Yemezler ;)

yaruze... dedi ki...

Merhaba,
İsminize oldukça aşina olmakla birlikte bloğunuzu ilk ziyaretim.Neden bu kadar geç kaldığımı bilmiyorum.
Bende hep normal doğum konusunda ısrarcı olanlardanım.İlk çocuğumda sıkıntılar nedeniyle sezaryen ihtimali gündeme gelince ısrarla karşı çıkmış ve bunun neticesinde suni sancıyla epey yorucu bir doğum gerçekleştirmiştim.Sanırım bir iki dikişim de vardı.Ama hiç pişman olmadım.Öyle ki ikiz olan ikinci gebeliğimi de bu şekilde sonlandırmaya kararlı idim.Ve çok şükür ki mutlu sonla gerçekleşti o da.Üstelik 4 saat gibi kısacık bir zamanda ve ilkine göre çok daha az sancıyla.Ertesi gün ayağa kalkmış olmak da en güzel yanı bu durumun.
Ben şanslı olanlardandım elbet.Bu denli şanslı olamayan nice anne var biliyorum.Önemli olan bebeğin ve annenin en az riskle,en sağlıklı şekilde bu güzel ve özel anı atlatmaları.
Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Bap dedi ki...

Canım arkadasım öyle güzel özetlemiştim ki ben açıkcası yok doğal da yok degildi saçmalığından bıktım hersey gibi bu tek doğrudur demek yanlış. Saglikla doğsun bebisler ve sağlıklı kalsin anneler

New York Turca dedi ki...

Henuz tecrube sahibi degilim bu konuda o yuzden sadece fikir bazinda benim goruslerim tabi yasayinca degisir degismez bilemem. Ben de normal doguma cok inaniyorum ve cok isterim bebegim ole dogsun. Ama hamilelikte nasil dusunurum ya da sartlar nasil dusundurur bilemiyorum ozellikle seni okuyunca cok da buyuk laflar etmemeliyim gibi dusunuyorum bu konuda.
Turkiye'de bi anne hic gerekmedigi halde sezeryan isteyebiliyor ama burda ole bi sansiniz yok sezeryan acil bir cozum olaganustu durumlar icin aslinda zaten oyle olmali degil mi? Yani normal dogum bir secenek degil hamileligin dogal sonucu.
Fakat normal dogum da kesik ve dikis olayi beni dehsete dusuruyor. Bu konuda da sadece Turkiye'de daha sik yapildigini burada da gene bole biseyin yaygin olmadigini okumustum ( ama emin degilim bilen birileri varsa aydinlatirsa sevinirim)
Yorum yapan herkes tecrube sahibi ben de yazmak istedim ama hic iddali degilim fikirlerim hakkinda kimsenin yanlis anlamasini da istemem. Hele sen Tutencim belki tecrube sahiplerinden bile usanmissindir bide ben bik bik etmis gibi olmiyim :)
Ben bebegini onun sagligi icin normal dogurma konusunda diretmeni hayranlikla karsiliyorum. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Deli Annem: Yazmalısın bu konuda böyle hisseden benim ve benim giblerin hislerine o güzel ahenkli cümlelerinle ancak sen tercüman olabilirsin.

Görkem: Yemezler artık değil mi :)Aynen öyle. Ben şimdiden buna maruzum bakıcım var ya anne değilim sanki ben o bakıyor o emziriyor gece de o kalkıyor bir burun bukme halleriki millette sorma gitsin.

Yaruze: Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz bloguma bu sayese ben de sizin blogunuzu keşfetmiş oldum. Bu arada hikayenize hayram kaldım ikizleri normal doğumla doğrumak bu neredeyse günümüzde hiç klamayan birşey bunu avazınız çıkığı kadar sesli dile getirmelisiniz. Blogcu Anne Elif'in pozitif doğum hikayeleri var bence keisnlikle hikayenizi orada paylaşmalısınız.

Bap-Asya: teşekkür ederim tatlım. Amin herkes sağlıkla iç huzuruyla kavuşsun bebişine

New-York Turca: Sana kesinlikle katılıyorum gereksiz sezeryan konusunda bu olmamalı ama bir anne ruhen kendini hazır hissetmiyorsa ve normal doğum tramvası yaşayacaksa kınanmamalı ve özgür bırakılmalı. Ben sonuna kadar sadece ve sadece oğlum için dayandım onun için en iyisi olacağına inandığım için kendimden vazgeçmiştim zaten. Amerikada çok katı olduklarını duydum ve orada doğurupta mutlu olanı çok az duydum. Yanlız bırakıyorlarmış genelde ve katı davranıyorlarmış bu ürk insanı için bana kalırsa çok kötü. İnan ki o sancılar tek başına çekilemez ve sağlık ekibinin iyi ve sıcak davranması çok önemli. Ayrıca da yazmana çok sevindim ne bık bıkı aşkolsun

Hepinize teşekkür ederim, sevgiler
Tuten

Tanya's dedi ki...

Tüten,

Güzel isimli Kadın,

Ben normal doğum yandaşı sezaryenle doğurmuş bir kadın olarak keyifle okudum yazını, doğum mucizedir, vajinal veya sezaryen.

Şartlar neyi gerektiriyorsa o şekilde gerçekleşmeli, ben bekledim, 41. haftayı tamamladım, bebek kanala girmedi ve 4 kgnin üzerinde, bende 40yaşın:))

Doktorum beklemek istemiyorum dedi, ama normal doğum dedim, ikisi de mucize dedi bana, ama karar senin yine de:))

Gittik keyifle doğurduk geldik.
Budur.

Neşeli Günler dedi ki...

Ben de normal doğum yaptım,üstelik kordon dolanması da vardı. Burada en önemli faktör doktorla olan iletişim ve güven. Doğumhaneye girene kadar,alenen doğum terörüne maruz kaldım. ebeler, drlar, kaynanalar, kocalar ve anneler üzerine ne hikayeler dinle(til)dim !!! Sonları mutluydu ama yolları hep dilenli,kanlı,travmalı,boğulmalıydı. dikişler,çatlamalar,patlamalar da cabası. Ama kendimi o kötü düşüncelere teslim etmedim. druma çok inandım,beni ve bebeğimi riske atmayacağını biliyordum. Anatomimin hızlı adaptasyonu sayesinde 3 saatte doğurdum. Kocam da yanımdaydı.
Herkes o çok kötü doğum anılarını anlatmak için yarışırken ben de kendi "normal" doğumumu anlattım herkese. ama sonuna drumdan sayısız kere duyduğum o cümleleri hep ekledim : "her zaman kötü şeyler olmaz.ama her hamilelik ve her doğum kendine özgüdür. 5 tane de doğursan hepsi birbirinden farklı olacaktır." doğumdan sonraki 3 gün harikaydı,ama3.günün sonunda yeni bir ben çıktı ortaya. hoşgeldin pospartum :((((( güle güle demem neredeyse 2 senenin sonunda oldu. hala daha tıklatır kapıyı ara sıra. o günlerde duymaktan en nefret ettiğim şey "geçecek!"ti. ama gerçekten de geçiyor.
mutlulukla büyütün bebeğinizi.
sevgiler
müjde

asmabahce dedi ki...

Ne sekilde olursa olsun hakikaten dogum ve sonrasi biraz travmatik. Ben hamilelikte de sonrasinda da pek normal halimden farklilasmadim ama yine de bu dogumun mucizevi tuhafligini hissetmeme engel olmadi.

Adsız dedi ki...

merhaba ebenizin kim oldugna da paylasabilirmisiiz ben de dogumda ebe destegi almak istiyorum,
tsk,
Defne

Tuten dedi ki...

Merhaba Defne, Acıbadem Maslak hastanesinden Ebe Hülya hanım. Memnun kalmayanı duymadım. Hayırlı olsun

Saadet dedi ki...

4 buçuk aylık hamile biri olarak yazdıkların benim için çok faydalı oldu.. Sonuçta senin yaşadığın bir süreci anlatmışsın ama yine de son cümlende yine olsa yine yapardım demen bile aslında buna değdiğini gösteriyor. bende normal doğumdan yana ve anatomik olarak da uygun yapıya da sahip olduğumu bilmekle beraber dışarıdan hep negatif yorumlar alıyorum. insanlar bence bu konuda çok ahkam kesmeye müsait maalesef. okumaya devam:)

sevgiler,
saadetiblog.com