22.07.2014

No Poo- Şampuansız Saç Temizleme




4 haftadır denediğim için artık paylaşabileceğimi düşünüyorum; No Poo, şampuansız saç temizleme yöntemi; karbonat ve elma sirkesi ile yapılıyor. Karbonat şampuan yerine geçiyor, sirkede krem. Bu yöntem ile tesadüfen karşılaşmıştım ve ilk karşılaştığımda tembelliğimden sebep aman kim deneyecek şimdi dedim. 

Saçlarım aşırı yağlıdır; sabah yıkanayım akşama beni görsen bu kız en son ne zaman yıkanmıştır ya iggh dersin, inan bana. Yıllardır kuaföre fön çektirmeye gittiğimde ilk gelen soru: en son ne zaman yıkadınız saçlarınızı, genelde terslerim; vallahi hatırlayamıyorum sanırım 1 ayı geçmiştir derim, adam afallar, üzerine siz en son ne zaman yıkanmıştınız derim, o da bugün, dün gibi bir şeyler geveler; ben de insanlar ne kadar zamanda bir yıkanıyorsa o zaman yıkandım der ve konuyu kapatırım. Akşam yıkanıp sabah kuaföre gittiğimde ve fön çekilmeye başlandığında, bir durulasak iyi olur cümlesiyle de çok karşılaştım. 

Saçımın bir diğer sorunu da Neşe'yle aynı; kepek sorunu; aslında kepek değil saç derimde oluşan kabuklar. Ne kadar uyumlu bir çift isek Güray'da da aynı sorun var :) Prozinc diye bir şampuan kullanıyorduk, evet harika ama kendisine bağımlılık yapıyor 1 kere kullanma ertesi gün kafan kabuk içinde ve kaşıntı başlıyor. 

Evde Prozinc'in bittiği hafta başladım bu sisteme; çünkü kafamda feci kaşıntı vardı ve kafa derim kritere dönmüştü; zaten saçlarım öyle ya da böyle yağlanıyordu denemenin hiçbir sakıncası olmadığını düşündüm.No poo yöntemi saç derisinideki kabuklara da oldukça iyi geliyor. 


Bu yöntemdeki ana hedefi saçın kendi yağ dengesini bulması; bunun içinde yıllardır saçın maruz kaldığı kimyasallardan arınması gerekiyor. 

Çocukken saçımın tek sorunu fazlasıyla gür olmasıydı; sizi bilmem ama biz çocukken haftada 1 gün yıkanırdık o da Pazar günüydü, ve benim saçom bir sonraki pazara kadar ancak açılabilirdi, tokaların tutmadığı kadar kalın ve gür saçlarım vardı; üstelik doğal bir sarı tonu vardı ki annemin tüm arkadaşları saçımdan parça keser işte bu renk olsun diye kuaförlerine götürürürlerdi; ya işte sonra saçıma nazar değdi benim :) Niye gülüyorsunuz her şeye değiyor, sanal nazar bile varken, benim sırma gibi saçlarıma mı değmeyecekmiş :)

Şaka bir yana hormonal değişimlerden mi nedendir bilemem, sonradan saçlarım inanılmaz cılız oldu; bundan her gün yıkanmaya başlamış olmanın ve kimyasal şampuanların etkili olduğuna inanıyorum. 





Gelelim yönteme; bir çorba kaşığı karbonatı, eczaneden ingiliz karbonatı alın lütfen, bir su bardağı suda iyice eritiyorum; sakın soğuk ile yapmayın duşta yapın bu işlemi, yoksa patttt diye soğuk suyu dökmek pek iyi olmuyor, bu karışımla saçlarınızın diplerini iyice ovuyorsunuz; elbette köpük olmuyor bu da ay saçlarım temizlenmiyor hissi yaratıyor, saç iyice yağlanmış gibi olabiliyor; iyice durulamak burada çok çok önemli.  Saçınınzın ihtiyacına göre aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz; sonra yine bir çorba kaşığı elma sirkesi ile bir bardak suyu karıştırıp saçlarınızın uçlarına diplerine gelmeyecek şekilde sürüyorsunuz, ben gratisten fıs fıs şişe aldım ve fısfısladım ;). Hep merak ederdim ve yazılanlara acaba mı derdim, sirke kokusu kesinlikle kalmıyor. Bu işlemi tekrarlamıyorsunuz. Ve banyodan çıkıyorsunuz. 




Benim ilk denemem çok çok başarılıydı; bu yöntemle ilgili okuduğum tüm blog ve benzerleri, başta saçınız daha da yağlı hale gelebilir sabredini kolay mı onca yılın kimyasalını saçtan atmak, kolay mı saçın dengesini yeniden kazanması diyordu; benim ilk denemem de böyle bir şey olmadığı için bir havalara girdimki sormayın, saçlarımda balyaj var ve daima, uzun yıllardır banyoda krem kullanmadığım için saçın kolay açılmasını ve taranmasını sağlayan Gliss kullanırdım; aman allahım gliss kullanmadım ve saçlarım pamuk gibi hemen açıldı; hala da öyle; yedeklediğim Gliss'leri isteyene gönderebilirim :)))) 

Bu yöntemi 3-4  günde bir uygulamak gerekiyor ben 2 günde bir uyguladım; duş almak ile yıkanmak farklıdır biliyorsunuz değil mi? şimdi ayy 3-4 günde 1 mi yıkandın demeyiniz; her gün duş alırım ama artık her gün saçlarımı yıkamıyorum. 2-3 denemelerimde saç gerçekten yağını çıkarmaya başladı ama inanın şampuan ile yıkanan dönemden çok farklı değil hatta olumlu anlamda daha bile iyi; bu uygulamadan sonra saçı her gün fırçalamak oldukça önemli, ben faydasını çok gördüm. Yüzeyde ciddi bir yağlılık olmuyor; kabuklarım neredeyse hiç kalmadı, kafa derimde ise kaşıntı hiç yok. 

Google'a  No Poo yazarsanız yerli yabancı bir çok bilgi ile paylaşırsınız ve amma çok saçını şampuanlamayan insan varmış dersiniz :) Gün ve gün saçının aldığı şekli koyanlar bile var. Ben de işe yaramadı diyenlerde var. Ben de sizde işe yarar mı yaramaz mı bilemeyeceğim; saçınızın tipi, doğru uygulayıp uygulamadığınız, istikrarlı olup olmaıdğınız çok önemli. 

Bu arada aklıma gelmişken; Aren'e 2,5 yılda 10 kere şampuan sürmemişimdir, çocukların özellikle bebeklerin organik dahi olsa şampuana asla ihtiyaçları olmadığını düşünüyorum. Aren ki dünyanın en pis çocuk yarışması olsa sanırım açık ara kazanır, buna rağmen inanılmaz sağlıklı ve parlak saçları var. Egzama ile doğmuş bir çocuk olarak, egzamasından eser kalmamış olmasının, poposunda ufacık var, yegane sebeblerinden birinin teninin kimyasallardan uzak olmasına bağlıyorum. 


Bakınız bir genç kızımız saçlarım şekil  selfie'mden çekil diyor ;) 

Denerseniz, neler yaşadığınızı paylaşırsanız sevinirim; veya belki de çoktan denemişsinizdir ve şu emeğimi şu hevesimi kıracaksınızdır, olsun gerçekleri duymaya hazır ve nazirim. Deneyecek olanlar lütfen 6 hafta denemeden vazgeçmesin. 

Hiç yorum yok: