19.09.2014

Sevginin ve İlginin Yetmediği Yerde


Bazen şu cümleyi hepimiz kurarız; elimden gelenin en iyisini yapıyorum; sevgi ise sevgi, ilgi ise ilgi ama hiçbir şeyin düzeldiği yok! Ya ben nerede yanlış yapıyorum diye kendimizi sorgularız ya da karşımızdaki çocuğumuz ise onun şımarık olduğunu düşünürüz ki bunu düşünmek bile bizi üzer. 

Bir çocuğa sevginizi ve ilginizi tamamen verdiğinizden eminseniz ama hoşunuza gitmeyen davranışları devam ediyorsa bu o davranışa sebep olan duyguyu iyileştirmediğiniz anlamına geliyor. Dolayısıyla çocuğunuzun sevgi&ilgi tankı sızdırmaya başlıyor. 

Çocuklar kendilerini yeterince güvende hissetmiyorlarsa gerçek duygularını göstermek yerine onları; mızmızlanma, terör estirme ve benzer şekillerde maskeleyerek göstermeye çalışıyorlar.  Böyle durumlarda çocukların rahatça ağlayıp o içinde birikmiş ve başa çıkamadığı duyguyu çözmesine vesile olmanız gerekiyor. Ee boşuna ağlamak güzeldir dememişler. 

Önce çocukla tekrardan bağlantıya geçmek gerekiyor; bunun en kestirme ve garanti yolu çocuğu güldürmek iyice gülsün ve sizinle tekrardan duygu anlamında bağlantıya geçsin. Sonra onu bu istenmeyen davranışa iten duygunun ne olduğunu az çok tahmin ediyorsanız ondan bahsedin; mesela çalışan anne iseniz, aslında evde kalmamı ve bütün gün böyle oynamımızı isterdin değil mi canım. İşte o noktada çocuk muhtemelen gözyaşlarını bırakıverecektir hemde kucağınızda; bu çok güzel bir şey çocuk en güvendiği kollarda ağlıyor ve rahatlıyor. Ve en azından o akşam bir daha arıza çıkmayacağı kesin. 


Her zaman ağlamaya bu kadar çabuk teslim olmayabilirler; bu duygularının yoğunluğundan korktukları içindir ve yeterince güven duymadıkları için. Fazla zorlamamak ve daha da hırçınlaşırsa sakin kalmak gerekiyor. Sizden gitmenizi isterse gitmeyin aslında bunu söylemek istemiyordur çünkü; bunu söylemesi bile ona çok fazla gelen duygusal yükün işareti. 

Velhasıl çocukların istenmeyen davranışlarının altında mutlaka başa çıkmadığı bir duygu oluyor; sevginizi ve ilginizi vermeden önce o duyguyu anlamak ve anladığınızı belli etmek en önemlisi. Sonra mı sonra çocuğun ağlamasına bir şekilde vesile olmak gerekiyor. 

Vallahi mızmızlık terör estirme  ve kriz yerine ağlamaya katlanmak ve bunun onun hayrına olduğuna inanmak en iyisi. 



Hiç yorum yok: