4.12.2014

Antibiyotik Kullanımının Etkilerini Azaltmak

Antibiyotikler modern tibbın mucizlerinden biri; nice hayatın kurtulmasına vesile olmuş ilaçlar; dolayısıyla varlıklarına şükretmemiz gereken ilaçlar. 
Fakat nasıl ki gereksiz kullanılan her şey yarar yerine zarar sağlayacaksa antibiyotiklerde öyle. En büyük doğru bilinen yanlış; antibiyotiğin virüse bağlı hastalıklara da iyi geldiği; antibiyotik sadece ve sadece bakteriye bağlı gelişen hastalıklara iyi gelirler. Örnek vermek gerekirse; grip bir virustur ve antibiyotik grip hastalığına iyi gelmez!. 



Bilinenin aksine; kulak iltihabı, boğaz iltihabı ve sinus ağrısı için antibiyotik kullanmak tedavi edici özellik taşımıyor. Kulak veya boğaz iltihapları bakteriye dayalıysa elbette çözümü antibiyotik kullanmakta ve fakat çoğunlukla kulak ve boğaz ağrıları bakteriye değil viruse dayalıdır. 




Antibiyotik kullanmak dünyanın sonu değil elbette; evlatları ve kendileri ciddi hastalıklarla uğraşanlar bizlerin antibiyotik kullanımı için kahrolmamıza sanırım ağızlarıyla değil başka yerleriyle gülerler :) Ve fakat yanlış antibiyotik kullanımı vücudun antibiyotik kullanımı gerektiğinde direnç göstermesine ve iyileşememeye sebeb oluyor; dolayısıyla antibiyotiği doğru zamanda kullanmak ve kullandıktan sonra etkilerini azaltmak oldukça önemli. 

Bildiğiniz üzere; her bakteri kötü değildir ve vücuttan atılmasına gerek yoktur; antibiyotiği modern tibbın mucizesi dedik; fakat modern de olsa yeterince akıllı ilaç değil antibiyotikler; vücuttaki bakteri iyi mi kötü mü bilemiyor ve zararlı bakterilere son vermek isterken kurunun yanında yaş da yeni veriyor ve vücut özellikle de bağırsaklar için gerekli olan iyi bakterilere de son veriyor; bu da var olan rahatsızlıklara yeni rahatsızlıklar eklediği gibi, daha kolay hasta olmamıza sebep oluyor. 

Peki kullandıktan sonra ne yapalım ; 

İlk yapmanız gereken bağırsak florasını iyi hale getirmek olmalı. 

  • Probiotik kullanımı  –  Toz şaseleri de kullanabilirsiniz ama yoğurt, turşu yemek, fermente olmuş, mayalanmış gıdaları kullanmak oldukça iyi olacaktır. 

  • Kemik suyu; evet doğru okunuz hani kemikler alınırr haşlanılır suyuna da güzel bir çorba yapılır ya işte bu bağırsak florası için çok çok iyi; yapınız yiyiniz, yediriniz :)

  • Soğuk ve çiğ sebze ve meyvelerden sakının. Antibotik kullanımı sonrası hazmı kolay yemeklere yönelmelisiniz. 

  • Prebiotikler - Hem antibiyotik kullanımı sırasında hem de sonrasında prebiotikleri kullanmak oldukça yararlı. Prebiotikler soyulmuş meyve, kök sebzelerde oldukça çok var. Aynı zamanda eczaneden hazır hallerini de alabilirsiniz. 

  • Zencefil – Zencefil sindirim sistemi için oldukça yararlı; taze zencefili bir barday ılık suya dilimleyip sonra içine bir kaşık bal ve limon katarak tüketmek iyi olacaktır. 

Bağırsak floranızı koruduktan sonra yapabileceğiniz şey bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek. :

  • Balık yağı. Omega 3 Bolca bulunan A ve D vitaminleri bağışıklık sistemi güçlendirmekte oldukça iyidir. 
  • Vitamin D.Elbetteki en iyisi direkt güneş ışığından faydalanmak ama yeterli gelmeyeceği için d vitamini agızdan da almak önemli .
  • Antioksidanlar Mevsiminde sebze meyve tüketimi en iyisi ancak yeterli gelmeyeceğini düşünüyorsanız ve rutin olarak tüketmiyorsanız vitamin kapsülü olarak da kullanmak gerekiyor. 


Doktorlar sorgulayan ebeveyni ve kişileri sevmiyorlar; ama siz yine de özellikle çocuğunuza hemencecik antibiyotik yazan ve  gözünüzü korkutan doktorları sorgulayın derim; en azından grip olduğunda antibiyotik yazan doktora bir daha gitmezsiniz öyle değil mi :)

Gerekli durumlar dışında antibiyotiksiz iyileşmek dileğiyle. 



*Bu yazı hazırlanırken çeşitli bilimsel makaleler ve yabancı bloglardan yararlanılmıştır. 

Hiç yorum yok: