2.05.2014

Olumlu Düşünmekte Zorlanıyorsan Sebebi Var


Çoğunlukla hepimiz olumsuz düşüncelere saplanır kalırız ki bu zaten hali hazırda zor olan bir durumu daha da zorlaştırır. Oysa kendi kendimizi motive ve telkin etsek olumlu yönde işte o zaman belki de mevcut zor durumu bir nebze olsun kolaylaştırabiliriz. 
Şimdi yazdığıma sevinecek misiniz yoksa üzülecek misiniz bilemiyorum ama oh be diyeceğinize eminim; olumlu düşünmekte zorlanmanızın en büyük sebebi zihniniz; zihinin görevlerinin en başında hayatta kalmak geliyor, hepimizi birer "survivor" olarak doğuyoruz, zihin analiz etmeye, kritik etmeyi, senaryolar üretmeye veya kaçmaya programlı aslında; çünkü hayatta kalabilmesi için bunlara ihtiyacı var, hep tetikte olmalı. Görevi bu olunca zihni motive eden de korkularımız oluyor. Zihnin görev tanımında "mutluluk" yok. O sizin işiniz. 
Bu açıklamadan sonra belki biraz rahatlamışsınızdır ve neden olumlu düşünemediğiniz konusunda kendinizi suçlamaktan vazgeçiyorsunuzdur ama durun bir dakika; zihninizin işi bu olabilir ama sizin işiniz de bununla başa çıkmak, o yüzden "oh be" süreniz malesef kısa sürdü. 
Nasıl başa çıkabileceğinize gelince ;
Zihninizde farkındalık yaratmak
Zihnin düşünce biçimini değiştirmek 
Zihninizi izne çıkarmak


Peki bunları nasıl yapacaksınız işte onlarda burada; 

1. Düşüncelerinizi Farkedin. Olumsuz bir şeyi düşünmeye ve hatta kurmaya başladığınızda durun! Derin bir nefes alın ve o düşünceyi kovmaya başlayın, kendinizi telkin burada çok önemli. Bu olumsuz düşünceyi kurduğumun farkındayım, gerçek değil deyip hemen güzel bir şey düşünmeye başlayın 
2. Düşüncelerinizin Duygularınızı Nasıl Etkilediğini Farkedin. Birden bire aklınıza unuttuğunuz yapmanız gereken bir şey geldi; paniklediniz, iç sesiniz devreye girdi ve kendini hünharca eleştiriyor; aman hiçbir şeye de yetemiyorsun,bir bok da beceremiyorsun. Zaten zor durumdaydsınız işte bu düşünceleriniz durumu daha da zorlaştırarak size kenidnizi berbat hissettirmeye başladı. Bu noktada da durun, düşüncelerinizin nasıl da duygularınızı etkilediğini farkedin. Demek olumlu düşünürseniz duygularınızda olumlu bir biçimde değişecek. 
3. Her Daim Düşündüklerinize Inanmalımısınız. Her düşündüğünüz gerçek değildir; her düşündüğünüze de inanmak zorunda değilsiniz. Özellikle olumsuz düşündüğünüzde durun, bunun sizi nasıl etkilediğini farkedin ve değiştirin! 

Ebeveyn olan herkes korku, endişe ve kaygı taşır; kimisi bununla başa çıkabiliyor farkında olarak veya olmayarak yukarıdaki yolları deneyerek; kimisi ise başa çıkamıyor ve kendini zihninin bu yapısa bırakıyor. Zihniniz sizi değil siz zihninizi ele alacaksınız. Elbette doğal olarak tüm ebeveynler çocukları adına da hayat ile savaşıyor;  baykuş misali her daim gözlerimiz açık en uzaktaki de en yakındaki de tehlikeyi görmeye programlıyız. 

Çocuklarınızla ilgili korku, kaygı ve endişe hissettiğinizde "Ya başına bir şey gelirse gibi" Durun, nefes alın ve o an sadece nefesini dinleyin sadece ama, ve sonra tamam bunun neden olduğunu biliyorum şimdi çocuğumla ilgili güzel şeyler düşüneceğim diyin ve şunları tekrarlayın: Çocuğum ve ben güvendeyiz, çocuğum iyi ve iyi kalacak! 


Hiç yorum yok: