İşletme veya İktisat okuyanlar, iş hayatının yönetim kısmında olanlar SWOT kelimesine ve analizine çok uzak değillerdir. SWOT analizi; işinizle ilgili alanlarda güçlü ve güçsüz yanlarınızı görmenizi, gelecekte sizi bekleyen fırsatlar ve tehlikelere karşı hazırlığınızı bugünden yapmanızı sağlayan 4 adımdan oluşan bir analizdir.
S(Strenghts-Kuvvetli taraflar) Şirketinizin güçlü olduğu yanlar neler? Kuvvetli olduğunuz yanları bulmak için, yeteneklerinizi, potansiyellerinizi, pazarlama gücünüzü, finansal gücünüzü, pazardaki deneyiminizi vb. değerlendirme.
W(Weaknesses-Güçsüz yanlar) Güçsüz olduğunuz yanlar neler? Mali zorluklarınızı, pazardaki deneyimsizliğinizi, personel yetersizliğinizi vb.
O(Opportunities-Olanaklar) Şirketiniz için hangi olanaklar mevcut? Şu anda faaliyet gösterdiğiniz alanla ilişkili bir başka alanda büyüme olanağınızı, kişisel ilişkilerinizin size sağladığı gücü, mali desteklerinizi vb.
T(Threats-Tehlikeler) Gelecekte sizi hangi tehlikeler bekliyor? Mali kriz olanaklarını, en değerli personelinizi kaybetme riskini, müşterilerinizi rakip şirkete kaptırma riskini vb.
*****************************
İşte ben de bu analizi çocuklu hayata uygulamak istedim. Şöyle hızlıca analiz edelim bakalım ona göre ayağımızı denk alırız ama di mi :)
S(Strenghts-Kuvvetli taraflar)
Anne&baba olarak güçlü olduğumuz yanlarımız neler çocuk yetiştirirken bir bakalım. Valla pek güçlü bir yanımız yok aslında. Sudan çıkmış balık gibiyiz desek daha doğru olur. Ama sabrımızın hiç de fena olmadığını söyleyebilirim. Çocuk yetiştirme konusunda potansiyelimiz var bence. Valla bu pazarda hiç deneyimiz yok. Aslında kuzen yeğen komşu çocuğu bakmak konusunda kocamın da benim de deneyimimi var ama insan bu deneyimi kendi çocuğunda pek kullanamıyormuş. Finans anlamında karun ol yine çocuğuna yetemediğin hissi vardır diye düşünüyorum. Şükür şuan o birşey istemiyor biz onun adına alıyoruz beğendiğimiz herşeyi alabiliyoruz dilerim ilerde onun istediği herşeyi alabiliriz. Çocuğumuzu sonsuz seviyoruz ve onun için herşeye katlanabileceğimizi düşünüyoruz ki bence bu oldukça güçlü bir yan.
W(Weaknesses-Güçsüz yanlar)
Bu alandaki deneyimsizliğimiz elbetteki en güçsüz yanımızı oluşturuyor. Valla personel yetersizliğimiz olduğu da gerçek :) evde kaç kişi olursak olalım 1 çocuğu idare edemiyoruz. Ondan ona ondan ona. Çocuk bakmak ciddi fiziksel güç gerektiryor. Güçlü kuvetli olacaksın. Biz Aren'i 10-15 dk taşıyıp 1 saat dinlenme ihtiyacı duyan bir çiftsiz. Bir kere ikimizde kiloluyuz ve spordan hiç hoşlanmıyoruz bu da bizi güç konusunda zorluyor. Yaşımızın nispeten ilerlemiş olması da bence bizim güçsüz yanlarımızdan biri. Arada sırada pimpirikli oluyoruz. Ay aman'la kurulan cümlelerimiz var.
O(Opportunities-Olanaklar)
Bebek sahibi olmak insana farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Bu bakış açısını fırsata çevirmek her anlamda mümkün. Kişisel anlamda da her ne kadar "Tehlikeler" kısmına da giriyor olsa aslında evliliği ikili ilişkileri olumlu anlamda da etkileyen bir yanı var. İlşikiyi güçlendiriyor. Aynı zamanda aile içi ilişkilerde güçleniyor ve çocuklu insanlarla tanışıp kaynaşıp ailece görüşülebiliyor. Bakınız bir çok harika tweeter arkadaşım var bu sayede. İnsaını daha dingin daha sabırlı olmaya zorladığı da gerçek. Ve istenirse kişisel gelişim alanında en iyi gelişimi çocuklu hayattayken yakalayabiliriz. Çocuk sahibi olmak insanı yaratıcı da kılabiliyor.
T(Threats-Tehlikeler)
Valla bu işin riski tehlikeleri de var. Bir kere erken yaşlanabilirsin çocuk harika birşey de sorumluluk denilen şey ki bence hayattaki en ağır sorumluluk düzgün bir evlat yetiştirme sorumluluğu insanı ciddi yaşlandırır arkadaş. Sonra mali anlamda bir dikili ağacın olamadan göçüp gidebilirsin. Çocuğun olana kadar ne kadar gezdin ne kadar eğlendin ne kadar allışveriş yaptın hepsi kar. Çocuk yetiştirirken çatışma yaşamayan çift sayısı sanırım çok azdır. Bu çatışmaların dozu artarsa müşteriyi rakip firmaya kaptırma misali eşler birbirini başkasına kaptırabilir aman ha dikkat allah kimseye göstermesin.
2 yorum:
Tespitli analizli yazılarına bayılıyorum zaten ama ennn eğlencelisi bu olmuş:))
İşletme mezunu olarak konuya bu açıdan bakınca daha anlaşılır geldi. :)
Yorum Gönder